Oogzorg | Kinderen

Wat is het effect van ons digitale leven op de ontwikkeling van een kinderoog?

Komt bijziendheid/ myopie voor in de familie? Kan er wat aan gedaan worden bij kinderen? Onze contactlensspecialisten Marcel en Lisette hebben zich verdiept in het myopie-management. Hieronder lees je meer erover.

De 20-20-2 regel is goed voor alle kinderen, die handig zijn met digitale middelen. Het zorgt ervoor dat ze regelmatig hun ogen ontspannen. Onderaan staat wat de regel inhoudt.

Wil je weten, hoe het zit met de ogen van jouw kind? Voor kinderen vanaf 8 jaar biedt Marree Opticien een gratis oogscreening aan.

Wat is Myopie?

Beter bekend als bijziendheid komt het meeste voor in de wereld. Personen kunnen voorwerpen die ver weg staan niet scherp zien, maar wel datgene dat dichtbij staat. Je krijgt dan een bril of contactlenzen met een min-sterkte. Vaak zie je dat als in een familie bijziendheid voorkomt, kinderen er aanleg voor hebben. Hoe kan je de aanleg vertragen of onder controle krijgen?

Andere optie is een bril

Onze glasleverancier Essilor heeft een speciaal Myopie brillenglas, genaamd Stellest, ontwikkeld voor kinderen. Hoe is dat mogelijk? Stellest is in de basis compleet anders opgebouwd dan een standaard brillenglas. Het unieke is dat er een slijptechniek is ontwikkeld met ingebouwde vertragingssignalen. De vertraging van de lichtsignalen vindt voor het netvlies plaats. Dit is de plek, waar de groei van het oog gecontroleerd wordt. De vertragingssignalen werken remmend op de ontwikkeling van myopie.

BEKIJK ONZE NIEUWE COLLECTIE KINDERBRILLEN

Myopie-management

Het doel van het behandelplan is de groei van de myopie zo klein mogelijk te houden. Hiervoor heet onze contactlensleverancier Menicon het Bloom behandelplan ontwikkeld.

Het uitgangspunt is de harde Ortho-K contactlenzen die een kind ’s-nachts indoet. Deze contactlenzen zorgen voor een drukverschil, waardoor de voorkant van het oog een andere vorm aan neemt. Overdag kan een kind zonder de lenzen in scherp zien. Door het dagelijks gebruik zie je op de lange termijn dat de groei van de myopie wordt afgeremd.

Bij myopie controle is vooral het monitoren van de voortgang erg belangrijk. Hiervoor gebruik je de Menicon Bloom ™ app. Op vastgestelde momenten krijg je een korte vragenlijst om te beantwoorden. Op deze manier kan onze optometrist Marcel of onze contactlensspecialiste Lisette de voortgang goed met jullie mee volgen Zij zullen periodieke myopie controles uitvoeren bij je kind.

 

Wil je meer informatie weten over wat het beste traject voor jouw kind is?

Neem vrijblijvend contact op met ons Team bij Marree Opticien in Kloosterveste.

 

Stuur ons een bericht

20-20-2 regel

Met de 20-20-2 regel ontspant je kind haar/zijn ogen. Hoe gaat die regel?

  • Na 20 minuten achter een beeldscherm/op een smartphone of tablet bezig zijn
  • Even 20 seconden lang in de verte kijken
  • Dan elke dag 2 uur buitenspelen, omdat daglicht goed voor de totale ontspanning is.

Zit bijziendheid (myopie) in de familie?

Mocht je merken dat een oogscreening (verkorte oogtest) voor je kind nodig is? Voor kinderen vanaf 8 jaar biedt Marree Opticien een gratis oogscreening aan.